Operation Clean Sweep lanceert certificeringsprogramma
Operation Clean Sweep lanceert certificeringsprogramma

Operation Clean Sweep lanceert certificeringsprogramma

9 mei 2022

Operation Clean Sweep (OCS), een internationaal programma om de in de productieketen vrijgekomen kunststofpellets, vlokken en poeder uit het milieu te weren, gaat een nieuw certificeringsprogramma in het leven roepen.

Pellets, poeders en vlokken zijn verschillende soorten grondstoffen die worden omgezet in plastic producten. Hoewel in de hele kunststofindustrie strenge milieu-, veiligheids- en kwaliteitscontroles worden toegepast, kan onbedoeld verlies van pellets optreden in verschillende stadia langs de waardeketen. Het OCS-programma geeft bedrijven aanbevelingen over hoe ze nul pelletverlies kunnen bereiken. In Nederland werken de NRK en PlasticsEurope samen aan het programma.

Vorig jaar hebben PlasticsEurope, de pan-Europese vereniging van plasticproducenten, en EuPC, de overkoepelende brancheorganisatie voor de European kunststofverwerkers een overeenkomst getekend om samen een nieuw certificeringssysteem te ontwikkelen en te lanceren.  Dit certificeringsprogramma is gericht op het controleren en documenteren van de naleving van de OCS-vereisten, met als doel het minimaliseren van pelletverlies in de gehele kunststof toeleveringsketen. Het programma zal ook een geharmoniseerde en meetbare uitvoering van het OCS-programma ondersteunen. De extern gecontroleerde bedrijven die voldoen aan het certificatieschema zullen worden geregistreerd in een openbaar online register.

Dit certificeringsprogramma wordt ontwikkeld onder toezicht van een multi-stakeholderscommissie, waarin vertegenwoordigers van beleidsmakers, ngo’s, certificeringsinstellingen en de industrie zitting hebben, op een zo transparant en inclusief mogelijk wijze. Mede daarom is vandaag een openbare raadpleging gestart om de mening van alle belanghebbenden in te winnen met betrekking tot – onder andere – de gedetailleerde auditvereisten en de bijbehorende checklist.

U kunt hier tot 29 mei deelnemen aan die openbare raadpleging. https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/OCSCertificationScheme