Toekomstgericht
Toekomstgericht

NP Plastics is al ruim 10 jaar bezig met het uitvoeren van een duurzaamheidsstrategie die op meerdere vlakken ingezet wordt.
Dit is een doorlopend proces: terwijl diverse doelstellingen al gerealiseerd zijn zal in de toekomst hieraan blijvend worden gewerkt.

Milieuvriendelijke luchtverversing

Onze productiehal wordt op de juiste temperatuur gehouden door middel van een energiezuinig indirect adiabatisch koelsysteem voorzien van een warmte-terugwininstallatie. Hiermee realiseert NP Plastics 90% minder energieverbruik ten opzichte van een conventioneel koelsysteem.

Hiertoe zijn twee adiabatische luchtbehandelingskasten van elk 5.000 m3/uur geïnstalleerd. De lucht wordt ververst rondom de spuitgietmachines, waardoor de kwalijke dampen en geuren naar buiten worden afgevoerd.
De adiabatische luchtbehandelingskasten werken op het principe van waterverdamping waarbij de omgevingstemperatuur van de lucht indirect met ca 6 graden Celsius omlaag gebracht met behulp van een warmtewisselaar. In de winterperiode wordt de warmteterugwinning (WTW) automatisch ingeschakeld. Het verbruik per luchtbehandelingskast van 5.000 m3 per uur is circa 4 KWH aan elektriciteit en 2 m3 water per maand. In plaats van leidingwater kan ook regenwater worden ingezet.

Dit systeem is in deze tijden van corona zeker een uitkomst omdat het mede gebaseerd is op luchtverversing in plaats van alleen luchtcirculatie. Zo vangen wij twee vliegen in één klap: de werknemers hebben verse lucht, ook als de coronacrisis voorbij is, en de luchtbehandeling gebeurt op een milieuvriendelijker manier.

Energiezuinige verlichting

Terwijl de buitenverlichting al eerder aangepakt werd, zijn nu ook binnen in het magazijn, de productiehallen en kantoren overal de verouderde TL-armaturen vervangen door een efficiënte LED-verlichtingssysteem. De nieuwe LED-verlichting is laag in energieverbruik, heeft een langere levensduur en zorgt voor een prettige daglicht uitstraling, die ook de productiviteit ten gunste komt.

 

NP Plastics Adiabatische luchtbehandeling

In de toekomst

Voor de toekomst staan er nog meer investeringen gepland. Zo kijkt NP Plastics naar de mogelijkheid om op korte termijn zonnepanelen te installeren op het dak, en wordt nagedacht over het aanbrengen van bewegingsmelders om onnodige energieverspilling tegen te gaan. Ook staat de aanschaf van meer energiezuinige – volelektrische – productiemachines op het lijstje. Bijkomend voordeel hiervan is het lagere geluidniveau en hogere nauwkeurigheid van deze machines.